De burgemeester maakt vaak het verschil

Het liefst breng ik mensen in contact met díe personen die hen verder helpen. Bij kleinere dorpen is al snel de burgemeester de belangrijkste persoon. Deze drukt niet alleen een duidelijke stempel op het dorp, maar het is ook degene die de contacten en de kennis heeft om mensen in haar of zijn dorp te helpen. Voor Peter en Angélique die in 2022 begonnen met hun serieuze plannen voor emigratie bleek dit ook het geval. Angélique vertelt hieronder hoe het begintraject verliep.

‘Sinds onze ontmoeting tijdens de Franse lesweek bij Work your Way to France, hebben wij Lonneke leren kennen als iemand die luistert, begrijpt en geruststelt. Tijdens het eerste gesprek met Lonneke heeft ze onze wensen duidelijk in kaart gebracht zodat goed duidelijk werd welke taken zij van ons kon overnemen.

Door haar interesse in onze werkzaamheden in Nederland zag ze meteen mogelijkheden om onze ervaring in te zetten Frankrijk. In mijn geval betreft het het vak als uitvaartverzorger. Ik wil me daarbij mogelijk gaan richten op de repatriëring van Nederlanders woonachtig in de streek Morvan.

Nadat wij onze woning hadden gekocht, hebben wij Lonneke gevraagd om als tussenpersoon de aktes na te lezen. Ze is ook met ons meegegaan naar de notaris voor de daadwerkelijke overdracht. Lonneke heeft een goede timing om zich op een juiste manier te mengen in een gesprek. Het is erg fijn om iemand naast je te hebben die snel de belangrijke informatie kan vertalen. Het ging allemaal op zo’n ontspannen manier dat wij daar heel goede herinneringen aan hebben overgehouden.

Omdat wij momenteel een bron hebben als watervoorziening, hebben wij haar ook gevraagd om contact te leggen met de Saur (leverancier voor de nutsvoorzieningen) voor het doortrekken van de waterleiding. Ze stelde voor om snel contact te leggen met de burgemeester van ons dorp, Luzy. Madame Guérin reageerde daar heel positief op en inmiddels hebben wij persoonlijk kennis met haar mogen maken.

Lonneke pakt alle vragen heel direct op en mocht ze dezelfde dag er niet op terug kunnen komen, dan laat ze weten wanneer ze wel voor je aan de slag kan. Zij gebruikt haar netwerk, ze weet de mensen te vinden die belangrijk zijn en houdt vast totdat zij een reactie heeft gekregen.

Wat haar typeert is dat zij uitgebreid is in haar terugkoppeling; je weet precies hoever ze in een bepaald proces is. Verder is haar benadering zeer vriendelijk, we konden alles aan haar vragen. En ze houdt rekening met de persoon waarvoor ze werkt.

Haar meerwaarde is dat zij hier bekend is, ze de wegen weet te bewandelen, de juiste mensen met elkaar in contact brengt. Daarnaast waarderen we haar kritische kijk; ze vraagt door waarom iets is.  Al met al gingen de voorbereidingen en gesprekken op een ontspannen manier en dat was heel fijn omdat een emigratie veel van je vraagt.’

Op de foto, v.l.n.r. Burgemeester Jocelyne Guérin, Angélique en Peter.

Angélique en Peter, ik wens jullie een heel mooi leven hier in de Morvan en we komen elkaar vast nog vaak tegen!

Vind je het een leuke post? Deel hem dan!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Nog meer leuke verhalen over het leven in frankrijk